GSM Firmalarının Geleceği

Geleceğin cepte şekillenirken GSM firmaları geleceğe hazırlar mı?

Akıllı cep telefonlarının yaygınlaşması ve internette hızlı erişim, GSM firmalarının önemini her geçen gün daha da arttırmakta. Bunu gören firmalar da kendi akıllı cep telefonlarını çıkararak, NFC’li simkartlarını üreterek veya diğer farklı alanlara yatırım yaparak geleceğe hazırlanmaktalar. Fakat varlıklarını sürdürebilmek için yapılan yatırımlar ve finansal performanslar gelecek için yeterli mi? 





GSM firmalarının geleceğe hazırlanabilmeleri ve gerekli yatırımları yapabilmeleri için öncelikle mali açıdan kuvvetli olmaları gerekmektedir. Geçmişin geleceğe ışık tuttuğunu varsaydığımız da firmaların açıkladıkları rakamlara göz atmakta fayda var.





BTK’nın yayınladığı rapora göre, firmaların son dört yıldaki net şatış gelirlerini topladığımızda, Turkcell’in ezici bir üstünlüğünün olduğunu görmekteyiz

Turkcell’in son 4 yıldaki net satış gelirinin toplamı 32.224.091.053

Vodafone’nun son 4 yıldaki net satış gelirinin toplamı 12.454.636.933

Avea’nın son 4 yıldaki net satış gelirinin toplamı 9.783.995.993


Net satış rakamlarında da görüldüğü üzere GSM firmaları hızla büyümeye devam ediyorlar. Fakat bu büyüme sadece sim kart satışları ile gerçekleşiyormuş gibi düşünülmemeli. Büyümenin içinde diğer hizmetler ve ürünler de mevcut. Ama asıl önemli olan, net satıştan ziyade net kardır. Çünkü bir ürünü her şekilde satabilirsiniz ama asıl önemli olan kar marjini maksimumda tutabilmektedir. Son dört yılın net kar toplamına baktığımızda, gene ezici bir üstünlük ile Turkcell’i en karlı şirket olarak görüyoruz.


Turkcell’in son 4 yıldaki net karının toplamı 9.432.405.067

Vodafone’nun son 4 yıldaki net karının toplamı -2.916.048.417

Avea’nın son 4 yıldaki net karının toplamı -3.771.924.980



Peki ya yatırım daki durumları neler?


Turkcell’in son 4 yıldaki toplam yıllık yatırımı 4.084.082.380

Vodafone’nun son 4 yıldaki toplam yıllık yatırımı  3.846.834.051

Avea’nın son 4 yıldaki toplam yıllık yatırımı 3.805.684.877



Net satışların yükselmesinin, net karında yükseleceği anlamına gelmediğini bir kez daha görmüş olduk. Peki bu tablodan anlamamız gereken ne? Geleceğin, internet, akıllı telefonlar ve tablet devri olacağını öngördüğümüzde ki; rakamlar ve insanların tüketimi öyle olacağını gösteriyor, firmalar mali açıdan güçlü ve yeniliklere ayak uydurabiliyor olmaları gerekmekte aksi taktir de varlıkları koca bir soru işaretine dönüşebilir. Fakat görünen o ki hem yatırımlar hem mali tablo açısından Turkcell geleceğe en iyi hazırlanan şirket konumunda gözküyor. Sizce de öyle değil mi?

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Ara

.