İnternetin Yükselen Yıldızı: İçerik Pazarlaması




Türkiye, genç ve yüksek nüfusunun yanında kişi başına düşen milli geliri ve IMF’nın Eylül 2011 raporuna göre satın alma gücü paritesi bakımından Avrupa’nın en büyük altıncı ülkesi konumunda. Türkiye’nin potansiyelini gören büyük firmalarda doğal olarak kendilerini Türkiye’nin büyüleyici girdabına teslim etmekteler.


Türkiye’nin diğer önemli ve büyük bir artısı ise  internet kullanım oranı. Nüfusunun  yarısından fazlası 32.7 saatini online geçirmekte [1]. Bu bakımdan  Türkiye,  Avrupa’da İngiltere ve Hollanda’nın ardından üçüncü sırada gelmektedir. 

IAB (Interactive Advertising Bureau) Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması verilerine göre Temmuz 2011 itibariyle Türkiye’de 24 milyon internet kullanıcısından %57si erkek ve %43’ü kadın [2]. İnternet kullanıcıların %86sı her gün, %13ü haftada birkaç kez, ve geri kalanı ise yada sadece bir kaç kez internete girmekte [2]. Türkiye’deki internet nüfusunun %30u ilkokul, %25i orta okul, %30u lise, %15i üniversite ve üstü derece okullardan mezunlar oluşturmakta [2].

Türkiye’deki internet kullanıcıları Ocak 2011’de 9 milyar sayfa görüntülerken Ekim 2011’de bu rakam 11 milyara çıkmıştır. Ocak ayı içinde % 59 ile en fazla Haber sayfaları görüntülenirken Ekim ayında bu oran % 48 e gerilemiştir [3]. %11 lik gerilemenin nedeni ise alışveriş sitelerinin birbirinden kaliteli ve ucuza ürün sunmalarıdır.

Her ne kadar haber sitelerinde bir düşüş olsa da Türkiye’deki internet kullanıcıları ayda ortalama 5 saatini online haber okuyarak geçiriyorlar. Ocak ayında %4 ile Alışveriş siteleri görüntülenirken bu rakam Ekim’de %28 lere fırlıyor [3].

Alışveriş sitelerin çoğalması ve 2012 yılı itibariyle dikey sitelerin açılması ile alışveriş sitelerindeki vakit geçirme oranı artacağını tahmin ediyorum. Sürdürülebilinir bir büyümenin en büyük sorun ise içerik ve farklılaşma.

2011’deki hızlı yükseliş ile birlikte kaliteli malların ucuza bulunması artık tek başına önemli bir faktör olmaktan çıkarak insanların daha farklı taleplerine de cevap verebilmeli aksi taktir de önümüzdeki iki yıl içerisinde online süre geçirme bakımından kan kaybedebilirler.

Online'nin dış kapısı veya penceresi artık içerik olarak görülmekte. İçerik hayatı bir konuma gelmekte öyle ki Sosyal Medyanın da önüne geçmekte. Bunu gören bazı büyük markalarda İçerik ile ilgili bölümler açılmakta.

[1]. IDC New Media Market Model
[2]. IAB Türkiye Temmuz 2011 Raporu
[3]. IAB Türkiye

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Ara

.